Therapeutisch (Spiegelend ) boksen

Therapeutisch boksen is een benadering van boksen die de nadruk legt op zelfreflectie en persoonlijke groei, in plaats van op fysieke agressie of competitie.
Bij deze vorm van boksen staat het gebruik van boks technieken als een metafoor voor het begrijpen van je eigen emoties, gedachten en gedrag centraal.

De kracht van Therapeutisch Boksen zit in het contact maken met je gevoel door te bewegen.
We vertrekken vanuit het Engels boksen zonder fysiek contact (zonder sparren). Er wordt gebokst op handschoenen of pads. 

Wat levert het je op: 

Stressvermindering: Boksen kan helpen bij het verminderen van stress, het vrijgeven van opgekropte emoties en het bevorderen van ontspanning. 
Emotieregulatie: Boksen biedt een uitlaatklep om emoties op een gezonde manier te uiten en te beheersen. Het kan helpen bij het verwerken van woede, frustratie en angst. 
Zelfvertrouwen en zelfbeeld: Het leren van boks technieken en het zien van vooruitgang in vaardigheden kan het zelfvertrouwen vergroten en een positief zelfbeeld bevorderen. 
Lichaamsbewustzijn: Boksen vereist een coördinatie, balans en lichaamsbewustzijn. 
Doelgerichtheid: Boksen kan helpen bij het stellen en bereiken van doelen. Het kan helpen bij het ontwikkelen van doorzettingsvermogen en veerkracht. 

Je leert beter voelen en meer grip te krijgen op je emoties en jezelf. 

Is boksen gezond? 
 

Meer en meer krijg ik de vraag naar het (therapeutisch) boksen voor jongeren. Ook de ongerustheid van ouders die aangeven dat ze bang zijn voor letsels of dat kind-lief net gaat leren 'vechten'...en het is al een vechtersbaas of ook de opmerking dat ze nog nooit gevochten hebben of laat staan gebokst.

Even alle 'onzekerheden', ongerustheden en vragen de wereld uit helpen.

Bij onze manier van boksen is er GEEN fysiek contact. Dit wil zeggen dat er niet op het lichaam wordt gebokst en al zeker niet op het hoofd. Wetenschappelijk onderzoek bevestigt ondertussen dat 'tikken' op het hoofd nefast is voor de ontwikkeling van het brein/hersenen. Als je weet dat onze hersenen nog tot ons 30 jaar in volle ontwikkeling zijn. Ja, je leest het goed, waar men lang dacht dat het brein 'klaar' was rond de 16-17 jaar, zijn er nu voldoende wetenschappelijke bronnen die vermelden dat het brein klaar is met ontwikkelen rond ons 30 jaar maar het is wel zo dat de hersenen ons hele leven blijven veranderen.

Wanneer je nieuwe dingen leert of traint, worden verbindingen aangelegd en versterkt. (dit noemen we plasticiteit)

Stoten, slagen of tikken op het hoofd is dus alles behalve gezond. Denk maar aan de stemmen die nu opgaan om het koppen bij voetbal ook te verbieden bij jongeren.

Swat... Boksen...

De jongeren (en uiteraard ook volwassenen) leren hier NIET om te vechten maar leren om vanuit het boksen meer zelfvertrouwen te krijgen. We vertrekken steeds vanuit een basishouding en net deze basis houding zorgt er voor dat ze stevig(er) in het leven staan. Ze gaan weerbaarder worden tegen de dinges des leven die hen uit balans kunnen brengen.

Door het aanleren van combinaties die gemaakt worden met de verschillende basis stoten, trainen ze hun brein en worden er nieuwe verbindingen gemaakt in de hersenen waardoor ze beter bestand zijn tegen stress.

Door het boksen worden ze niet alleen fysiek sterker maar ook mentaal. Er komen neurotransmitters vrij zoals Dopamine, serotonine en endorfine. Laat dit laatste nu vooral een snel werkend anti stress hormoon zijn.

DUS... is boksen gezond?

Jazeker, en vooral op de manier die wij aanbieden. Basishouding = basisattitude, combinaties maken van stoten= trainen van de hersenen, geen fysiek contact = bescherming van de hersenen maar ook het lichaam tegen letsels.

"Niet elke strijd wordt uitgevochten in een boksring, maar elke overwinning begint met de moed om de handschoenen aan te trekken.
Boksend naar zelfvertrouwen, trotseren we niet alleen tegenstanders, maar ook onze eigen twijfels.
Elke stoot is een stap naar kracht, elke training een bouwsteen voor zelfverbetering.
In de ring van zelfontdekking overwinnen we de schaduwen van onzekerheid en staan we op als kampioenen van onze eigen groei." (Martine Brosens) 

Niet om te winnen, maar om te helen, therapeutisch boksen leert ons dat kracht schuilt in controle, niet in agressie.