Wie zijn wij?

De oprichtster en drijvende kracht achter 'Spiegelend Paard' is Martine Brosens.
Zij studeerde in 1992 af als psychiatrisch verpleegkundige en werkte binnen de hulpverlening met verschillende doelgroepen op uiteenlopende afdelingen.

Als kind is ze grootgebracht bij en tussen de paarden. Toen was er al een sterke affiniteit met deze prachtige dieren.
Doorheen haar eigen zoektocht en na een zwaar motorongeluk kwam ze zelf in aanraking met de helende kracht van paarden. Het werken met mensen en haar liefde voor dieren wist ze samen te brengen in de opleiding Eco Mediated Pedagogy (EMP) en dit in combinatie met Natural Horsemanship.
Zij rondde in juni 2010, met succes de 2 jaar lopende opleiding EMP af aan het Interfacultaire Instituut Pedagogiek van de Hogeschool Utrecht  (bachelor Ecologisch Pedagoog). Hierbij is het einddoel: werken met de natuur, waarbij dieren in het algemeen en paarden in het bijzonder, worden ingezet als hulpmiddel.

In 2008 is haar praktijk Spiegelend Paard in het 'leven' geroepen.

Naast deze opleiding volgde zij nog meerdere opleidingen, trainingen, en workshops en nu nog schoolt zijn zich regelmatig bij. 

 • training PaardenKracht bij Equimio. Via de training PaardenKracht herstellen we de verbinding met de dierenwereld, de natuur en jezelf. Je lichaam kan je zien als de toegang of de weg naar je psyché. Daarom staat het lichamelijk contact tussen mens en dier centraal.
 • training PaardenPartner bij Equijoy. Dit is een training in het therapeutisch werken met paarden. Er wordt aandacht besteed aan de nodige achtergrondkennis voor het vak als therapeut en het scheppen van overzicht met betrekking tot de hulpvraag van de cliënt.
 • opleiding Systemisch Paardencoachen. Bij Antepassio. Systemisch werken is een mooie en intense methode die verbindingen tot stand kan brengen tussen verschillende systemen (waartoe wij als mens behoren). Het eerste wat een paard aan ons opmerkt, als we systemisch werken, is met wie of wat we nog verbonden zijn.
 • Systemische Astrologie in combinatie met paarden. Bij Truus van Leeuwen. Dit is de methode van het systemisch benaderen van een probleem geïntegreerd in het astrologisch duidingsconsult. De cliënt gaat onder begeleiding van de coach een wandeling maken door de huizen van de horoscoop. Zo kan hij met alle facetten van zijn leven kennis maken.
  Door het benaderen van de problemen of vragen vanuit een helicopterview, neemt de cliënt ongemerkt wat afstand van de situatie.
 • opleiding Inner knowledge: hierbij leer je traditionele Sjamanistische technieken om je innerlijke kennis te ontwikkelen en je bewustzijn te verruimen. 
 • opleiding Brainspotting fase1 en fase2: Bij Antepassio.  Brainspotting is een uitermate effectieve therapievorm voor verwerking van trauma en andere blokkades waarbij ook juist die gebieden in de hersenen worden bereikt die zich aan ons cognitieve en verbale bewustzijn onttrekken.
 • opleiding Dansen met paarden: vrijheidswerk met paarden op muziek. Verfijning van het werken met paarden in vrijheid onder de visie van Klaus Hempfling.
 • privé lessen volgens methode van Pat Parelli: level 1-2 en 3, privé lessen volgens methode Klaus Hempfling en Chris Irwin.
 • training Rouw te paard over verlies Dragen, Verdragen en Delen; Hoe omgaan met verlies. Over het Dual Proces Model, Splitsing van de ziel en de verliescirkel. Training gegeven door Drs Martine Huurman. 
 • training Rouw te paard, Symbolen en rituelen. Symbolen zijn hulpbronnen bij verdriet. Rituelen zijn steunbronnen waarbij we in verbinding kunnen komen of blijven met het verlorene. Training gegeven door Drs Martine Huurman. 
 • training Rots & Water is een sociale competentietraining, ontwikkeld door Freerk Ykema. Het richt zich op de positieve ontwikkeling van sociale en emotionele competenties, het voorkomen en aanpakken van pesten, weerbaarheid en seksueel geweld. Dit is gericht naar zowel jongeren als volwassenen. De training werd gevolgd aan het Gadaku Instituut in Nederland. 
 • MasterClass Kintsugi; Kintsugi is een Japanse kunstvorm waarbij gebroken aardewerk liefdevol wordt gerestaureerd met goud. De gedachte hierachter is dat je breuken niet wegmoffelt, maar juist accentueert. Je kunt Kintsugi ook toepassen op je eigen leven. Zodra je dat doet, zie je dat het de emotionele scherven zijn die jouw bestaan een gouden glans geven. Binnen deze MasterClass leer je om de techniek als metafoor in te zetten tijdens je begeleidingen. 'Genees jouw emotionele scherven met Kintsugi.' 
  De MasterClass werd gevolgd bij Chiyu, the art of Kintsugi. 
 • Training Therapeutisch Boksen: Bokstherapie is een lichaamsgerichte en ervaringsgerichte manier en wordt mee ingezet wanneer woorden niet gevonden kunnen worden. Met als doelen: meer beweging, rust, balans, kracht, structuur, en het doorbreken van oude patronen en belemmerende overtuigingen De training werd gevolgd bij Marcel Amstelveen (bokstherapeut) en Lieve Van Beeck (traumatherapeut). 
 • Om mij nog beter en meer te verdiepen in het Therapeutisch boksen volg ik een intensieve personal training boksen bij Lara Groenewoud. Lara ademt boksen. Lara neem mij meer in de wereld van het technisch goed boksen. 2x per week volg ik privé training bij Lara en 1x per week groepstraining boksen. 

   

Over Martine