Drum

Sjamanisme is de oudste vorm van religie en geneeskunde waarbij de mens in de eerste plaats gezien wordt in relatie met de natuur, met andere levende wezens, en met het geheel van zichtbare en onzichtbare krachten.

Binnen Spiegelend Paard krijgt het sjamanisme zijn plaats door gebruik te maken van drums, klankschalen, rituelen, ratels, talkingstick (spreekstok) …

Vooral de sjamanendrum wordt regelmatig ingezet. De drum symboliseert het kloppen van het hart, zowel van de mens als van de aarde. De drum staat voor het vrouwelijke, de drumstok voor het mannelijke. De drum is één van de meest efficiënte manieren om je te openen voor nieuwe inspiraties. De drum heeft een groot effect op ons bewustzijn en schenkt de meeste mensen een diep gevoel van welbehagen en thuiskomen.

De drum wordt ook wel 'het paard van de Sjamaan' genoemd.

Als we het paard en de drum samen brengen door te drummen bij en tussen de paarden ontstaat er een mooi samenspel tussen twee werelden. Het brengt de mens nog dichter bij zijn authentieke ‘zelf’ maar ook bij de ziel van het paard. Er ontstaat een krachtig samen zijn.

Net zoals de mens reageert elk paard anders op de drum. De één maakt er een intens diepe verbinding mee of raakt er door in een soort van trance, de ander kan het niet bekoren of laat de klanken niet binnenkomen. Het is wat het is.

De drum is een extra hulpmiddel om te communiceren met de ander wanneer woorden te kort schieten of patronen te sterk verweven zijn binnen een relatie. Hierbij kunnen partners of het gezin samen drummen om disharmonie te herkennen en via het drummen terug op 1 ritme, op 1 lijn te komen.

Mogelijkheden:

Je kan een drum sessie aanvragen om te drummen bij mijn paarden of bij je eigen paarden. Hiervoor breng ik de drum (de moederdrum of kleinere drum) mee. Via een ritueel wordt eerst de drum gereinigd om vervolgens de paarden te laten wennen aan de drum en de geluiden. Zo wordt de sessie langzaam opgebouwd. Er is geen kennis nodig van sjamanisme, drum of paarden.

De drum kan ook een onderdeel zijn in een coachsessie/-traject.

 

Kom ervaren wat de drum je te vertellen heeft en geniet van het samenspel met de paarden.